Udarbejdet af Kirsten Bønløkke (klinisk diætist)
Energibehovet falder med alderen, og kroppens behov skal derfor dækkes gennem en mindre mængde mad. Det stiller krav til kosten, for kroppens behov for næringsstoffer er uændret – og protein skal man have mere af end før, når man bliver 65+.
Med alderen falder energibehovet, og det daglige kalorieindtag skal derfor reduceres, hvis man skal undgå at tage på i vægt. Kroppen har dog behov for lige så mange næringsstoffer som før, og det er derfor vigtigt at være bevidst om, hvad man spiser og udvælge sine kalorier nøje. En varieret kost er det optimale udgangspunkt, hvis man vil have de bedste forudsætninger for at få de næringsstoffer, som kroppen skal bruge for at holde sig sund og rask. Her kan man tage udgangspunkt i De officielle Kostråd. Derudover er det en god idé at være fysisk aktiv mindst 30 minutter om dagen og ikke at spise for meget, så man kan holde en sund vægt, fastholde sin livskvalitet og forebygge en lang række sygdomme.
Sund krop og stærke knogler – hele livet
Der er rigtig meget, man selv kan gøre for at bevare det gode helbred længst muligt. Og selvom man føler sig sund og rask, er det vigtigt at sætte ind med en sund kostplan, som medvirker til, at man kan bevare sin sundhed og funktionalitet.
Ud over de almene officielle kostråd, er der nogle ting, man skal være opmærksom på, når man har rundet de 65 år. For eksempel stiger behovet for protein, som er en vigtig byggesten for muskelmassen. Muskelmassen aftager nemlig med alderen, men processen kan modarbejdes med den rigtige mængde protein. Det anbefales, at det daglige proteinindhold per dag udgør 15-20 energiprocent. Tommelfingerreglen er, at de proteinrige fødevarer skal fylde lidt mere på tallerkenen end tidligere. Det er derfor fødevarer som brød, pasta, ris, søde sager og alkohol, man skal holde lidt igen med.
Fordeling af maden efter Y-model:
1/5 kød, 2/5 brød, kartofler, ris eller pasta og 2/5 grønt og frugt
Fordeling af maden efter Y-model 65+
Tallerkenen bliver mindre som symbol for, at energiindtagelsen er faldet. Andelen af de proteinrige fødevarer som kød, fjerkræ og fisk fastholdes fra Y-modellen og kommer dermed til at udgøre en relativ større andel af det samlede måltid. Det anbefales, at kulhydrater (brød, kartofler, ris og pasta) reduceres sammen med en let reduktion af frugt og grønt på 10%. Kilde: DTU og Fødevarestyrelsen, 2017
Vigtige kilder til protein er blandt andet fisk, fjerkræ, kød, æg, ost og bælgfrugter.
Ingen fødevarer indeholder alle de nødvendige næringsstoffer, og det er derfor, man skal huske at variere sin kost. Kød indeholder, foruden proteiner, jern og andre mineraler, ost indeholder calcium, og fed fisk indeholder blandt andet D-vitamin og omega 3 – alt sammen noget, som kroppen har behov for. Det er vigtigt at variere, også inden for de enkelte fødevarekategorier, så man ikke spiser for eksempel oksekød syv gange om ugen. Der bør indtages rigeligt med fisk – helst 350 gram om ugen, heraf 200 gram fed fisk som laks, ørred, sild og makrel. Desuden bør der indtages fødevarer med protein ved alle dagens måltider.
Kalk og D – vitamin
Kirsten Bønløkke understreger desuden, at også behovet for D-vitamin og kalk (calcium) stiger, når man er kommet op i årene.
Den største kilde til D-vitamin er solen. Derfor er der også forskel på, hvor meget ekstra D-vitamin, der er behov for om sommeren og vinteren. Desværre aftager evnen til at danne D-vitamin fra solens stråler med alderen, og derfor anbefales det, at voksne over 70 år dagligt året rundt tager 20 mikrogram D-vitamin. Frem til man fylder 70 år bør alle i vinterhalvåret (oktober til april) dagligt tage 5-10 mikrogram D-vitamin. Har man knogleskørhed eller er i risiko for at udvikle knogleskørhed lyder anbefalingen på 20-40 mikrogram D-vitamin uanset alder.
D-vitamin er afgørende for mange processer i kroppen og hjælper blandt andet kroppen med at optage kalk, som findes i de fleste fødevarer, dog i varierende mængder.
Kalkbehovet stiger med alderen, og er man over 70 år eller har man knogleskørhed, skal man sørge for at få tilført ekstra kalk. Personer over 70 år og plejehjemsbeboere anbefales at indtage 800-1000 mg kalk daglig (kost + kosttilskud). En person med knogleskørhed eller i risiko for at udvikle knogleskørhed, skal dagligt sikre at kost og kosttilskud samlet indeholder 1000-1200 mg kalk.
De officielle Kostråd - godt for sundhed og klima
- består af syv kostråd samt et par supplerende tips:
- Spis planterigt, varieret og ikke for meget
- Spis flere grøntsager og frugter
- Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk
- Spis mad med fuldkorn
- Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
- Spis mindre af det søde, salte og fede
- Sluk tørsten i vand
Vigtige tips:
- Begræns madspild
- Gå efter Nøglehullet
www.altomkost.dk
Råd om mad når du er over 65
- supplement til De officielle Kostråd
Du kan selv gøre meget for at bevare det gode helbred længst muligt - også når du har rundet de 65 år. Ved at spise varieret, ikke for meget og være fysisk aktiv, har du en større mulighed for at bevare din muskelstyrke, stærke knogler og normalvægten.
Du kan derfor med fordel følge De officielle Kostråd. Da der for mange sker et fald i aktivitetsniveauet med alderen - og dermed også i energibehovet og for nogen i appetitten - er der enkelte ting, som du kan være særligt opmærksom på. Hvis du ikke spiser så meget som tidligere, er det ekstra vigtigt, at den mindre mængde mad giver dig lidt mere protein og den samme mængde vitaminer og mineraler som før. Behovet for vitaminer og mineraler er det samme som tidligere i dit liv, mens behovet for protein er lidt større.
Personer der spiser meget lidt (småtspisende) eller har en sygdom der stiller andre krav til maden, har andre behov.