Osteoporoseforeningen medlem logo
Bliv medlem Medlem
Osteoporoseforeningen bidrag logo
Støt os Støt

Ensomhed, manglende træning og udskudte scanninger er blandt de største corona-udfordringer for mennesker med knogleskørhed. Det viser erfaringer fra projekt Omsorgsopkald til Osteoporoseforeningens medlemmer.

Af Jonathan Hammershøi

I løbet af efteråret 2020 og foråret 2021 har 2.055 medlemmer af Osteoporoseforeningen talt med Karen Haaning eller Kirstine Viuf. De har ringet til en del af foreningens medlemmer for at tale om hverdagen med knogleskørhed under corona-nedlukningen og for at gøre opmærksom på de muligheder, foreningen tilbyder.

”Det har været lærerigt at tale med medlemmerne. Mange har fortalt om de udfordringer, de oplever under corona-nedlukningen. En del fortæller, at de også føler, at vi har givet dem nogle gode råd med på vejen,” siger Kirstine Viuf.

Konkrete udfordringer
”Mange vil gerne følge udviklingen af deres knogleskørhed. Det har de haft svært ved, eksempelvis på grund af udskudte DXA-scanninger. Andre har fortalt, at de har oplevet flere smerter som følge af, at de ikke har kunnet deltage på de træningshold, de plejer,” siger Kirstine Viuf, der fortsætter:

”Jeg har også talt med en del, der ikke tør møde op til træning endnu, selvom det begynder at være muligt. De er bange for smitterisikoen ved at mødes med andre.”

Corona-tiden har desværre ramt flere grupper særligt hårdt
Thorkild Olesen, formand for Danske Handicaporganisationer
Thorkild Olesen, formand for Danske Handicaporganisationer. Foto: Pressebillede
Thorkild Olesen, formand for Danske Handicaporganisationer. Foto: Pressebillede

Corona-ensomhed
Omsorgsopkaldene er støttet af Danske Handicaporganisationers tilskudspulje En hverdag med stærkere fællesskaber – DH’s indsats mod ensomhed. 

”Corona-tiden har desværre ramt flere grupper særligt hårdt. Ensomhed og usikkerhed gør ofte ondt værre. Derfor er det vigtigt med projekter som Osteoporoseforeingens omsorgsopkald. I det og flere andre projekter hos vores medlemsorganisationer bliver der arbejdet hårdt og tænkt kreativt,” siger formand for Danske Handicaporganisationer, Thorkild Olesen, der er begejstret for den store indsats fra eksempelvis Osteoporoseforeningen i en vanskelig tid.

Ifølge Kirstine Viuf har en del medlemmer heldigvis haft god kontakt med familie og venner under corona, men andre har desværre mærket ensomheden komme snigende.

”Det er ikke alle, der har haft mulighed for at rykke tættere sammen med familien. De digitale løsninger har gjort det muligt for mange at være sammen på en ny måde, men det er ikke alle, der er fortrolige med IT. For dem har nedlukningen været mere ensom, er mit indtryk,” slutter hun.

De udvalgte personer til projektet var medlemmer registreret uden en mailadresse. Du er altid velkommen til at kontakte foreningen, hvis du har brug for en samtale.