Osteoporoseforeningen medlem logo
Bliv medlem Medlem
Osteoporoseforeningen bidrag logo
Støt os Støt

Knogleskørhed er en kronisk sygdom, som kan ramme alle. Også mænd. Men alt for mange tænker ikke på deres knogler i tide, mener Michael Franck, der selv har sygdommen.

Af Jonathan Hammershøi

Seks brækkede ribben efter et lille uheld på cyklen.

”Jeg ventede flere måneder med at opsøge min læge. Sådan er mænd, og jeg var ikke anderledes.”

For ti år siden ændrede livet sig for Michael Franck fra Hornslet ved Aarhus, da et fald med 5 km/t på cykel gav ham seks brækkede ribben og massevis af smerter.

Michael tænkte dengang ikke over, at de mange brud var tegn på en kronisk sygdom. Men da han endelig søgte læge og fik at vide, at han skulle undersøges for knogleskørhed, gik virkeligheden op for den dengang 50-årige motionscyklist.

”For mig var knogleskørhed noget, som rammer gamle koner. Sygdommen var mystisk for mig.  Men det viste sig, at jeg var syg med knogleskørhed. Det var nok årsagen til, at jeg fik så mange brud trods den lave fart, da jeg væltede,” siger han.

Er det en kønssygdom?
Michael Franck indså, at han ikke stod alene med mystikken omkring knogleskørhed, som også kaldes osteoporose.

”En af mine mandlige venner spurgte, om osteoporose er en kønssygdom, da jeg fortalte ham, hvad jeg fejlede. Da jeg uddybede, at det var knogleskørhed, vidste han lidt mere, men ikke at det også kunne ramme mænd. Så der er virkelig behov for oplysning,” siger han.

Fakta om knogleskørhed og mænd
  • Op mod 650.000 danskere har knogleskørhed, men 500.000 af dem ved det ikke
  • Hver sjette mand er ramt af sygdommen
  • Knogleskørhed er en sygdom, hvor knoglerne svækkes og derfor lettere brækker
  • Har du knogleskørhed, anbefales fysisk aktivitet som en del af behandlingen i kombination med tilstrækkeligt med kalk og D-vitamin samt medicinsk behandling

 

Flere cykelture og masser af foredrag
Omkring halvdelen af tilfældene med knogleskørhed skyldes arvelighed. Det viste sig, at Michaels mor i mange år havde haft knogleskørhed, uden at han vidste det.

”Tre år efter min diagnose kom hun og sagde, at hun selv havde sygdommen. Det åbnede virkelig mine øjne for, hvor vigtigt det er at tale sammen om tingene i god tid, når man har med arvelige sygdomme som knogleskørhed at gøre,” fortæller han.

Michael Franck satte sig efterfølgende for, at flere skulle kende til både sygdommen og arveligheden. Midlerne mod målet blev cykelture og foredrag i hele landet som ambassadør for Osteoporoseforeningen.

”Cykling er ikke den bedste træning for knoglerne, men cykling er godt for musklerne og en vigtig del af mit liv. Så jeg har trænet både knogler og muskler i et fitnesscenter for at gøre min krop stærk nok til, at jeg fortsat kan cykle på landevejene. Og så har jeg holdt foredrag om knogleskørhed og mine cykelture rundt i landet.”

Det er fantastisk, hvad Michael Franck har gjort
Ulla Knappe, landsformand i Osteoporoseforeningen

”Man har pligt til at sige det”
Som ambassadør for Osteoporoseforeningen har Michael Franck samlet penge ind til knoglesagen gennem utallige cykelture og 6-10.000 km. pr år på landevejene. I alt er det blevet til 30.000 kr., som han har givet til foreningens arbejde for, at  at mennesker med knogleskørhed får et bedre liv og viden om sygdommen.

Derudover har han holdt foredrag, hvor han har fortalt sin historie og opfordret andre til at holde sig fysisk i gang, passe på knoglerne og tale om sin sygdom, hvis man er ramt. Det handler nemlig om at komme i gang med forebyggelse af knogleskørhed så tidligt som muligt.

”Jeg mener, man har pligt til at sige det til sine nærmeste, hvis man er ramt af knogleskørhed. Jeg opfordrede min datter til at tale med sin læge som 30-årig, og blødprøver viste efterfølgende, at hun manglede kalk og D-vitamin. Så hun kan, takket være de prøver, hjælpe sine knogler godt på vej og forhåbentlig forebygge knogleskørhed,” siger Michael Franck, der slutter af med en opfordring til alle – særligt mænd.

”Tænk på dine knogler, mand. Og tal sammen. Man har et ansvar for sig selv og andre, og det er ikke sjovt at få diagnosen knogleskørhed. Hvis mine cykelture og foredrag har inspireret bare ét menneske til at passe bedre på sine knogler, er jeg glad. Men jeg håber, at endnu flere vil følge de gode råd.”

Du kan teste din risiko for knogleskørhed gratis på www.knogletest.dk

En inspirerende indsats
Landsformand i Osteoporoseforeningen, Ulla Knappe, takker Michael Franck for den fornemme indsats og opfordrer andre til at lade sig inspirere.

”Det er fantastisk, hvad Michael Franck har gjort i foreningens tjeneste. De 30.000 kr., han har samlet ind, er én ting, men hele hans passion for at skabe oplysning om denne oversete folkesygdom er fænomenal. Hvis man sidder derude og har lyst til også at gøre en indsats, er man meget velkommen til at kontakte mig eller foreningens landssekretariat til en uforpligtende dialog om mulighederne,” slutter hun.