Osteoporoseforeningen medlem logo
Bliv medlem Medlem
Osteoporoseforeningen bidrag logo
Støt os Støt

Louise på 34 år fik graviditetsinduceret osteoporose lige efter hun havde født deres første søn. Det blev starten på en hård tid. Nu rækker Louise ud til andre i samme situation, fordi hun også selv ønsker at få et netværk og fællesskab med ligesindede. 

 

Forestil dig ikke at være i stand til at bære dit barn, eller at du bliver bedt om at stoppe med at amme, fordi det faktisk gør dine knogler så skrøbelige, så samtlige af dine ryghvirvler falder sammen bare af at løfte din søn fra sofaen. Mine tanker og drømme om moderskabet har desværre været meget anderledes end virkeligheden blev til.

Sådan fortæller Louise Borch Weinreich om at være blevet mor for første gang og samtidig være havnet i den frygtelige situation, at blive ramt af graviditetsinduceret osteoporose med fem sammenfald i ryggen.

 

Ny måde at være mor på

At blive ramt af graviditetsinduceret osteoporose i en alder af 33 år har ikke kun ramt Louise Borch Weinreich, men også hendes lille familie. Voldsomme smerter i brystryggen og stærk smertestillende har ændret Louises måde at være mor på, fordi hun har måtte tilpasse sig sin nye virkelighed med smerter.

”Jeg føler, at jeg er blevet frarøvet den første tid sammen med min søn. Jeg føler, at jeg ikke har været en god nok mor og at jeg ikke har kunne tage mig af min søn, fordi jeg ikke har kunne amme eller løfte ham. Det har været enormt ensomt og skamfuldt at være i. Det har været svært for familie og venner at sætte sig ind i, hvordan det har påvirket mig fysisk og psykisk. Det har gjort mig utroligt ked af det, og følelsen af utilstrækkelighed har fyldt næsten alt i mig,” fortæller Louise Borch Weinreich.

 

Langtrukken udredning

Selve udredningen og håndteringen i det offentlige sundhedsvæsen, har været lang og hård for Louise.

“Det har været et langt og hårdt forløb forstået på den måde, at viden om graviditetsinduceret osteoporose er meget sparsom. Først blev jeg af egen læge sendt til fysioterapi, men uden bedring og derefter kiropraktor, da årsagen til smerterne blev forklaret med almindelig ondt i ryggen af graviditet og barsel, hvor man jo løfter sin baby. Flere gange på akutmodtagelsen er jeg ikke blevet taget seriøst, fordi frakturer da ikke kan ske ved at løfte min knap 5 måneder gamle baby. Det har været en kamp at blive henvist til det rette sted for faktisk at få den hjælp, som jeg havde brug for at stoppe knoglenedbrydningen. Jeg var heldig at havne i de rette hænder til sidst. Men der findes sikkert kvinder, hvor det aldrig bliver opdaget.”

Louise uddyber:

”Jeg er blevet mødt med “nogle gange er livet hårdt” i en situation der i forvejen var så sårbar som nybagt mor. Det tog pusten fra mig og skabte en voldsom vrede. Jeg ville ønske, at jeg havde haft nogle at spejle mig i. Nogle til at lytte og tale med, som havde bare en smule kendskab til det at være nybagt mor og blive syg af at bære sin 4,5 måneder gamle søn.”

Det har vist sig at være en svær balancegang for Louise, at være nybagt mor og have osteoporose.

 

Jeg har stadig ikke forliget mig med, at den første tid med min søn, blev som den gjorde. Det havde været givende at kunne tale med nogle i lignende situation, som kunne sætte sig ind i, hvorfor de her ting har betydet så meget.

 

Har du eller kender du nogen, der har/har haft graviditetsinduceret osteoporose, så ræk endelig ud til Louise. Måske I kan være noget for hinanden i en sårbar situation?

 

Sådan kontakter du Louise:

Facebook: Louise Borch Weinreich

Instagram: louisebweinreich

Mail: louisewhansen@hotmail.com.

Opdateret d. 4. oktober 2024