Osteoporoseforeningen får flere henvendelser fra medlemmer, som ønsker at testamentere til foreningen. Indtægter fra arv gør det blandt andet muligt at støtte forskning, lave kampagner og tilbyde rådgivning. Mød et medlem, som sammen med sin mand har valgt at skrive testamente.
Anonym kilde: Medlemmet i denne historie ønsker at være anonym. Derfor kalder vi hende for Hanne og bringer ikke et foto. Redaktionen har talt med medlemmet og kender hendes rigtige navn.
Hanne er i dag i midten af 70’erne. Hun fik konstateret knogleskørhed for ca. 20 år siden, og lige siden har hun – sammen med sin mand – været medlem i Osteoporoseforeningen.
”Det koster jo nærmest ikke noget ekstra at være medlem begge to, så min mand har altid støttet op. For nogle år siden besluttede vi os for at få lavet et testamente, så det er helt klart for vores to børn og børnebørn, hvordan vores arv skal fordeles, når vi ikke er her mere.”
Hanne og hendes mand kontaktede en advokat, som gjorde dem opmærksom på fordelen ved at skrive en velgørende forening ind i testamentet.
“Vi havde ikke selv tænkt på det, men advokaten forklarede, at det var en fordel at skrive den velgørende forening ind i testamentet. Så kunne vi støtte foreningen, og vores børn kunne undgå at betale arveafgift. Advokaten lavede et regnestykke, der viste, at vores børn ville arve det samme beløb, hvis vi testamenterede fx 300.000 kroner til Osteoporoseforeningen. Det krævede heller ikke noget ekstra for advokaten.”
Hanne fortæller, at hun i dag er meget glad for at have skrevet Osteoporoseforeningen ind i sit testamente. Hun har fulgt foreningen tæt igennem alle årene og har været til mange lokale foredrag.
”I starten var der ikke meget fokus på knogleskørhed – heller ikke blandt lægerne. Så når jeg var ved min egen læge og kunne sige, at jeg havde været til et foredrag i Osteoporoseforeningen med en læge fra sygehuset, så vægtede mine ord tungere. Så lyttede min læge. Foreningen var også med til at skubbe på, så der kom en dxa-skanner til vores sygehus og en lokal osteoporoseskole,” forklarer hun.
Hannes knogleskørhed er i dag stabil, og også det tilskriver hun den viden, hun har fået gennem Osteoporoseforeningen.
”Osteoporoseforeningen har oplyst mig om motionsformer, der var gode for knoglerne og om knoglesund kost. Jeg har opbygget min viden gennem årene, og jeg har altid været glad for at røre mig. Jeg har også deltaget i osteoporoseskolen her lokalt. Osteoporoseforeningen har været fantastisk for mig. Samtidig kan jeg se, at alle de store foreninger som Hjerteforeningen og Kræftens Bekæmpelse får meget opmærksomhed. Det får Osteoporoseforeningen også mere og mere, men sådan har det ikke altid været. Jeg tænkte, at de har hjulpet mig, så jeg vil gerne give tilbage.”
Kort om testamente
Du kan vælge at testamentere til Osteoporoseforeningen med hele din arv, med en procentdel af din arv eller med et legat, som er et kontant beløb, du vælger.
Vælger du at testamentere hele din arv til Osteoporoseforeningen, så går arven ubeskåret til formålet, da Osteoporoseforeningen i dette tilfælde er fritaget fra at betale bo- og tillægsboafgift.
Har du arvinger, du ønsker at betænke, kan du i nogle situationer begunstige Osteoporoseforeningen, uden at det vil koste dine øvrige arvinger noget. Det kan du gøre via ”30 % reglen”, hvor Osteoporoseforeningen arver 30 % af din formue på betingelse af, at foreningen betaler bo- og tillægsboafgifter for de øvrige arvinger.
Det vil din støtte gå til i 2025
- Nye webinarer om emner som træning, kost og tilskud – både med eksperter og personlige erfaringer
- Politisk arbejde for tidlig udredning og bedre behandlingsforløb til mennesker med knogleskørhed
- Rådgivning hos læger, fysioterapeut, diætist og sygeplejerske
- Nye fællesskaber for alle med knogleskørhed
- Forskningsprojekter i knogleskørhed
Hvordan laver du et testamente?
Ved at dele processen op i tre trin kan du få et overblik og komme godt i mål med dit testamente.
- Lav en liste over, hvem der skal arve dig, og hvad de skal arve.
- Få hjælp til at oprette testamentet. Du kan skrive testamentet selv, men vi anbefaler, at du tager fat i en advokat eller bruger en digital platform.
- Få testamentet underskrevet hos en notar, så det bliver opbevaret i Centralregistret for testamente. Dermed er du sikker på, at det bliver fundet, når du dør, sådan at dine ønsker bliver opfyldt.
Skrevet af Ane Søby Eskildsen
Udgivet i medlemsmagasinet Knogleliv februar 2025