Knogleskør og hvad så!
DKK 199,00
Knogleskør og hvad så? Forebyggelse og behandling af Birthe Birkebæk, født 1957, journalist, børne- og ungdomskulturstudier og osteoporoseramt
Bogen udgives af forlaget Klim, 2018. Den er rigt illustreret med Birthe Birkebæks egne broderier.
“Hvorfor er du her i dag?” spørger lægen. Jeg svarer, at jeg skal have svar på en knogleskanning. Er skannet, fordi mor har knogleskørhed. Blot en formalitet. Jeg er ikke gammel nok og har aldrig brækket noget, så sygdommen har ikke noget med mig at gøre. På vej ud af døren rækker lægen mig et print med tal i minus og dommen: “Du har osteoporose.”
Sådan begynder Birthe Birkebæk sin bog. Hun fortæller om et liv med skøre knogler. Citerer fra sin dagbog om op- og nedture i arbejdet med at gøre plads til sig selv til virkelighed. Om afstanden mellem mål i tankerne og et levet liv i praksis.
Der findes andre bøger på dansk om knogleskørhed. Nogle om det medicinske, nogle om leveråd og kostråd, men denne bogs ambition er at have det hele med. Således interviewer hun både en psykolog Vibeke Bie, en idehistoriker Simon Axø, en præst Lone Hindø og fysioterapeuterne River Breinholt og Birgit Hørup om vanskelighederne med at leve med en kronisk sygdom, om forebyggelse, træning og coaching, planlægning og fremsynethed. Om sexualitet og om de angste og grumme tanker om livets gang, men også om nødvendigheden af optimisme og glæde og oplevelser i dagligdagen.
Bente Langdahl, professor, overlæge, dr.med, endokrinologisk afdeling, Århus Universitetshospital har skrevet et lægefagligt indlæg om osteoporose i bogen. Bente Langdahl har i 2003 som den første i landet etableret osteoporose-skole i Aarhus.