Osteoporoseforeningen medlem logo
Bliv medlem Medlem
Osteoporoseforeningen bidrag logo
Støt os Støt

Afbrud i vigtig behandling

Osteoporseforeningen frygter, at store prisstigninger på medicin mod knogleskørhed vil få patienter til at fravælge vigtig medicin mod sygdommen.

Landsformand, Ulla Knappe, udtaler til Berlinske: ”Vi har de seneste måneder fået over 100 henvendelser fra utilfredse patienter. Det er et stort problem. Patienterne bliver svigtet, når der, som et lyn fra en klar himmel, kommer så store prisstigninger. Det kan man ikke være bekendt over for patienterne, og man kan frygte, at nogle af dem fravælger medicinen, fordi det er så dyrt.”

Knogleskørhed er en voldsomt underdiagnosticeret folkesygdom. Omkring 550.000 dansker har knogleskørhed i mere eller mindre alvorlig grad. Men ifølge sundhedsstyrelsen er kun 172.000 af de ramte diagnosticeret med knogleskørhed. Af disse er er kun omkring 90.000 i medicinsk behandling. [1] Antallet af mennesker, som behandles for deres knogleskørhed risikerer nu at blive endnu mindre.

Knogleskørhed i høj grad den ældre del af befolkningen og socialt skævt. Det betyder, at nogle patienter reelt ikke har råd til den pludseligt ekstra dyre medicin. Nogle af de patienter, som oplever voldsomme prisstigninger på deres medicin vælger at holde pause med deres behandling. Andre er tvunget at afbryde deres behandling, fordi de går forgæves på apoteket efter deres receptpligtige medicin.

Disse ufrivillige behandlingsafbrud kan på sigt medføre, at flere ikke kommer i gang med behandlingen igen.

 

[1] Kilde: ”Osteoporose. En afdækning af den samlede indsats mod osteoporose”. Sundhedsstyrelsen, version 1, 26. november 2018.

Opdateret d. 9. december 2019