Osteoporoseforeningen medlem logo
Bliv medlem Medlem
Osteoporoseforeningen bidrag logo
Støt os Støt

Frivilligt arbejde på landsplan i et interessefællesskab

Ad hoc-opgaver, som fotografering, tekstskrivning, analysearbejde, afvikling af arrangementer, praktiske opgaver i huset, IT-support og meget mere…

Hvad er et interessefællesskab

Vi ved, at der er forskellige ønsker til, hvordan man involverer sig frivilligt. Nogen ønsker ikke at engagere sig i bestyrelsesarbejde og i lokale aktiviteter men har i stedet lyst til at bidrage i kortere tidsperioder med specifikke afgrænsede opgaver. Derfor har en arbejdsgruppe bestående af frivillige i Osteoporoseforeningen i 2024 udviklet interessefælleskaberne, som en ny måde at være frivillig på.

Interessefælleskaberne er kendetegnet ved at være:

  • Organiseret ad hoc
  • Tematisk afgrænset
  • Kan være online fællesskaber
  • Ledet af en tovholder

 

Et interessefællesskab er initieret af et medlem. Det rækker ud over en lokalafdelings område og kan gå på tværs af hele landet. På den måde er interessefællesskaber et supplement til lokalafdelingernes lokale indsatser.

Eksempler kunne være

  • Et korps af frivillige, der tager ud på uddannelsesinstitutioner og arbejdspladser og fortæller om knogleskørhed
  • ’Det maskuline knogleteam’: Et interessefællesskab for dem, der gerne vil lave en frivillig indsats for mænd med osteoporose, fx organisere en weekendtur med fysiske aktiviteter (foreslået i arbejdsgruppen)
  • Et korps af frivillige, der organiserer andre frivillige til at hjælpe med en landsdækkende kampagne, hvor vi deler informationsmateriale ud til lægehuse, så det kan nå ud til patienterne

Sekretariatet understøtter arbejdet og kan også initiere interessefællesskaber. Der opstartes 1-2 interessefællesskaber årligt i Osteoporoseforeningen.

Hvem kan indgå i et interessefællesskab?

  • Alle der kan identificere sig med foreningens kerneværdier og har lyst til at leve dem ud i et fælles virke
  • Alle der har lyst til at arbejde med foreningens målgrupper: mennesker med knogleskørhed, mennesker i risiko, sundhedsfaglige personer eller politikere og andre beslutningstagere
Start et interessefællesskab

Har du en idé og lysten til at starte et interessefællesskab?

Har du en idé, viden eller erfaring, du har lyst til at få i spil i et interessenetværk, så kontakt os og fortæl mere. Det forpligter ikke, men er et godt udgangspunkt for at se nærmere på ideen. Måske er der flere, der har vist interesse for det, du brænder for og vil være med!

Der opstartes 1-2 interessenetværk pr. år i Osteoporoseforeningen

Skriv direkte til vores frivilligkoordinator Johanne: jbb@osteoporose.dk

Nye fællesskaber på vej

215 medlemmer er frivillige i Osteoporoseforeningen. ”Det arbejde er uvurderligt for vores virke,” siger landsformand Linda Garlov. Nu åbner foreningen for nye frivillige fællesskaber, som går på tværs af geografi og har fokus på fælles interesser.

 

Den måde, man ønsker at være frivillig på, har for en del af vores medlemmer ændret sig. Derfor har en arbejdsgruppe kigget frivilligheden i sømmene og udarbejdet en ny frivilligstrategi,” fortæller landsformand Linda Garlov. Nogle ønsker at være frivillig i en lokalafdeling og en bestyrelse, mens andre ønsker en løsere tilknytning.

”Med den nye strategi åbner vi for, at man fremover også kan være med i det, vi kalder interessefællesskaber. Interessefællesskaber drejer sig om et særligt emne i en afgrænset periode,” forklarer Linda Garlov.

Undersøgelser viser nemlig, at frivillige i dag ikke altid ønsker at binde sig flere år frem og vægter højt, at det skal være meningsfuldt og fleksibelt.

 

Deltag i et interessefællesskab

Det første interessefællesskab blev afprøvet i efteråret 2024, hvor to frivillige fik knogleskørhed på dagsordenen på flere danske arbejdspladser. Et andet nyt interessefællesskab samler kvinder, der har fået knogleskørhed som følge af graviditet og amning.

De nye interessefællesskaber giver mulighed for at tage fat om nogle emner, foreningen ikke tidligere har haft fokus på, og de kan sætte medlemmer sammen på nye måder.

”Vi får jævnligt henvendelser fra medlemmer, som ønsker at møde andre i samme situation som dem selv. Det kan være, de kæmper med en bestemt problematik eller brænder for et specifikt område. Alle medlemmer er velkomne til at foreslå interessefællesskaber enten som initiativtagere og tovholder eller som deltagere. I dag kan vi også samle folk fra hele landet til online møder, så vi er ikke begrænset af geografi,” forklarer Linda Garlov.

 

Til stede lokalt

De frivilliges indsats lokalt vil også i fremtiden være afgørende for Osteoporoseforeningen, forklarer Linda Garlov.

”Vores mange frivillige lokalt gør et kæmpe arbejde. De lokale bestyrelser brænder virkelig for sagen og står for at afholde mange arrangementer i lokalområderne, så alle medlemmer har et tilbud tæt på og en stemme lokalt. Her mødes medlemmer med en bred vifte af lokale ressourcer og engagerer sig i et meningsfuldt fællesskab for knoglesagen. Det er en uvurderlig del af foreningens arbejde, og heldigvis vil rigtig mange stadig gerne være frivillige her. De frivillige er hele tiden på udkig efter nye, spændende foredrag og aktiviteter. Så har man en god ide, eller lyst til at være en del af det lokale arbejde, så sig endelig til!”

 

Sådan bliver du frivillig

Tag fat i frivilligkoordinator Johanne Buur Bruntse på 5210 6168 eller jbb@osteoporose.dk, hvis du overvejer at blive frivillig. Du kan også altid tage fat i formanden i din lokalafdeling.

 

Skrevet af Ane Søby Eskildsen 2025

Opdateret d. 27. februar 2025