Denne side er udarbejdet af Osteoporoseforeningen (med støtte fra ergoterapeut Mette Jasykiewicz) i samarbejde med Ergoterapeutforeningen. |
Når en borger henvises til ergoterapeutisk vurdering sker det oftest, fordi borgeren oplever problemer i forhold til aktivitetsudførelse inden for ADL. Den ergoterapeutiske intervention bygger på en udredning af borgerens selvrapporterede aktivitetsproblematikker og en observationsbaseret faglig undersøgelse af de nævnte problematikker. Interventionen har til formål at muliggøre borgerens formåen til at udføre betydningsfulde aktiviteter i sin hverdag.
.
Træning i hverdagen
På grund af smerter vil mange af hverdagens aktiviteter være vanskelige at udføre for mennesker, der lider af osteoporose. Det kan for eksempel være svært at finde en siddestilling, som kan give hvile, det kan være umuligt at få strømper og sko på, det kan være svært at tage bad og klare at vaske og tørre ben og fødder.
Det at stå ved et køkkenbord og lave mad kan være en uoverstigelig opgave, og rengøring og tøjvask kan måske ikke udføres. Mennesker med osteoporose kan også være ramt socialt, da det kan være svært at besøge familie og omgangskreds.
|
Generelt set er man i de senere år blevet mindre restriktiv ift. anbefalinger til træning af personer med osteoporose. Læs om paradigmeskiftet nedenfor.
Tidligere har vi i Danmark været meget restriktive og på et spinkelt grundlag anbefalet løft af max. 5 kg og ingen fleksion og rotation af ryggen. I dag tager vi udgangspunkt i den enkelte patient og skeler til Emma Clarks forskning. I 2018 lavede man i England et systematisk review for at identificere, om der var utilsigtede hændelser i forbindelse med træning hos voksne med osteoporose/osteopeni. Resultaterne udspringer af en sammensmeltning af 14 observationsstudier (1226 delt.) og en opdatering af 57 reviews (ca.6000 delt.) [2]. Resultaterne peger på, at de utilsigtede hændelser drejer sig om muskel- og ledsmerter ved træningen, og at der kun i helt sjældne tilfælde - ved aktiviteter forbundet med ekstrem foroverbøjning - var øget risiko for vertebrale frakturer.
"Results: For the observational synthesis 14 studies were included. The majority of studies reported no adverse events, reduced incidence/improvement, or no significant change after physical activity or exercise. Activities that involved spinal flexion (certain yoga moves and sit-ups) were associated with a greater risk of vertebral fractures but these events were rare. For the update of reviews, 57 additional studies were identified. Exercise was generally associated with a greater number of minor adverse events including mild muscle/joint pain. Serious adverse events were rare and could not be attributed to the intervention. |
Konklusion
Patienter med osteoporose/osteopeni kan trygt deltage i strukturerede træningsprogrammer, uanset om det er hjemmetræning eller under superviserede forhold. På baggrund af denne forskning har man i dag en mindre restriktiv tilgang til træning, og der ses langt flere fordele ved at forblive fysisk aktiv, end der ses ulemper. Dog er overdrevne bevægelser med forceret fleksion ikke tilrådelige (se eksempler nedenfor). Modificerede øvelser under supervision og med en gradueret tilgang vil kunne gennemføres (se eksempler nedenfor).
*indsæt billeder*
.
Redskaber til aktivitetsmåling
Det, som er vigtigt for den enkelte i hverdagen, kan ergoterapeuter måle vha COPM 5.0 (Canadian Occupational Performance Measure). Se oversigt over redskaber til aktivitetsmåling her.
Hverdagens aktiviteter kan måles vha AMPS, som er et evidensbaseret redskab.
Andre relevante links
Hvilken effekt har styrketræning til borgere med osteoporose målt på livskvalitet. Målt i selvrapporterede spørgeskemaer (2019): Find publikation her.
.
Skåneteknikker
Osteoporoseramte bør vejledes i anbefalede skåneteknikker, der anvendes i situationer, hvor kroppen kan være udsat for sammenfald eller knoglebrud. Overvej om der er behov for hjælpemidler for at skåne kroppen yderligere. Disse hjælpemidler er gavnlige for flere, som understøtter ovenstående skåneteknikker:
- Gribetang
- Strømpepåtager
- Langt skohorn
- Toilettang
På www.hmi-basen.dk kan flere hjælpemidler findes.
Du kan også læse mere om hjælpemidler her.
Hvis borgeren mangler mere viden om sin sygdom, vejledning til træning eller gerne vil møde ligesindede, findes der osteoporoseskoler flere steder i Danmark. Se hvilke der findes her.