Udarbejdet af Kirsten Bønløkke (klinisk diætist)
Når man vågner om morgenen har kroppen fastet i 8-12 timer. Den trænger til brændstof så vi har energi til dagens gøremål og byggesten så kroppen kan vedligeholdes.
Knoglerne har brug for byggesten i form af kalk (calcium) og derfor er det en god ide at starte dagen med en morgenmad rig på kalk.
Fire forslag til morgenmad
Morgenmaden må gerne udgøre 20-25 % af det daglige energiindtag og det er forslagene sammensat efter.
Du kan se hvor meget kalk og D-vitamin de fire eksempler indeholder samt energifordelingen på protein, fedt og kulhydrat.
Morgenmad
DEN DAGLIGE |
---|
Calcium: 407 mg, D-vitamin: 0,2 mikrogr.
Næringsindhold: |
DEN HURTIGE |
---|
Calcium: 526 mg, D-vitamin: 0,2 mikrogr
Næringsindhold: |
DEN HJEMMELAVEDE |
---|
Calcium: 576 mg D-vitamin: 0,2 mikrogr
Næringsindhold: |
DEN FESTLIGE |
---|
Calcium: 414 mg D-vitamin: 0,8 mikrog
Frugtsalat af:
Serveret med:
Kaffe-latte:
Næringsindhold: 2.312 kJ fordelt på |
Hjemmelavet müsli
500 gr havregryn
1 dl solsikkekerner (ca. 50 gr)
2 dl hakkede, blandede nødder (ca. 100 gr)
2 dl kokosmel (ca. 75 gr)
1 dl sesamfrø, uafskallede (ca. 50 gr)
1 dl rå rørsukker (ca. 100 gr)
2 dl vand
1 dl planteolie
½ tsk salt
Kom de tørre indgredienser i en stor skål. Pisk vand, olie og salt sammen og hæld det i de tørre indgredienser.
Bland det hele godt.
Spred blandingen ud i en bradepande og bag den i ovnen ved 175 grader i ca. 30 minutter.
Vend den af og til, indtil den er sprød og gylden.
Afkøles og opbevares i en lufttæt dåse.
Hybenboller 8 stk
1 dl hybenpulver (ca. 40 g)
1 dl kogende vand
2 dl ylette
25 g gær
1 æg
1 tsk. rørsukker
1 tsk. salt
¾ dl solsikkekerner (ca. 40 g)
¾ dl knust, uafskallede sesamfrø (ca. 40 g), (knuses i blender eller morter)
2½ dl speltmel (ca. 150 g)
ca. 3¾ dl hvedemel (ca. 225 g)
Pensling: sammenpisket æg
Pynt: sesamfrø
Bagetid: ca. 20 minutter ved 200º
Kom hybenpulver i en skål og hæld kogende vand over. Tilsæt ylette og rør det sammen med hybenpulveret. Rør gæren ud heri. Tilsæt de øvrige ingredienser med undtagelse af hvedemelet og rør det godt sammen. Tildæk skålen og lad blandingen trække i ca. ½ time.
Tilsæt ca. 150 g hvedemel og slå dejen godt sammen med en grydeske. Dejen skal være lidt klisteret. Dæk skålen til og stil dejen til hævning et lunt sted i ca. 1 time.
Tag dejen ud på et meldrysset bord og ælt den godt igennem. Tilsæt evt. resten af melet. Dejen vil stadig virke lidt klistret. Del dejen i 8 stykker og form dem til boller med lidt mel på hænderne. Læg dem på bageplade med bagepapir og lad dem efterhæve tildækket i ca. ½ time.
Pensl med æg, pynt med sesamfrø og bag bollerne i ovnen ved 200 grader ca. 20 minutter.