Når vi har osteoporose, er det virkelig vigtigt at styrke vores knogler med vægttræning. Vægttræning kan foregå ved at træne med vægte eller ved at bruge din egen kropsvægt såsom gang, hop, retningsskift og/eller løb. En gåtur i et rask tempo kan være en rigtig god vægtbærende motion for den knogleskøre krop.
Derudover er tung vægtbærende træning også godt, når vi har knogleskørhed. Men det nytter ikke noget, at vi træner tung styrketræning og squats for at kunne blive ved med at gå op og ned af trapperne, hvis vi må stoppe op halvvejs, fordi vi ikke har mere luft: Og det er hèr, at puls- og konditionstræningen kommer ind i billedet. Dette kan en gåtur i rask tempo hjælpe dig og dine knogler med.
Foruden at være vægtbærende træning, er en gåtur i rask tempo nemlig også pulstræning. En gåtur hvor pulsen kommer lidt i vejret, f.eks. ved hjælp af temposkift, er en rigtig god ide. På denne måde træner vi vores cardio-vaskulære system, vi træner lungernes ydeevne og vi træner åndedrættet. Og så får vi frisk luft og bliver udsat for sollys, hvilket er vigtigt både for humøret og for knoglerne.
Men vær opmærksom på, at balancen kommer i spil på en gåtur i rask tempo. Vi skal derfor også huske at træne balancen, da forebyggelse af fald også er uhyre vigtigt, når vi har knogleskørhed. Se eller gense Osteoporoseforeningens webinar om balance hér.
Og endelig er en rask gåtur, hvor vi bruger kroppens muskler, påvist at påvirke stoffer i hjernen såsom noradrenalin, serotonin og dopamin, som er hjernens såkaldte glædes- og belønningshormoner. En rask gåtur kan derfor nedsætte risikoen for ikke blot mange livsstilssygdomme, men også nedsætte risikoen for angst, træthed og depression.
Jeg startede selv “min gårejse” med små gåture på 1-2 km hver anden dag for 4 år siden. Jeg havde netop haft brækket yderste knogle i foden, den der hedder 5. metatars, og skulle træne foden langsomt op med gåture som vægtbærende aktivitet. Jeg blev så glad for gåturene, at jeg stadig går hver eller hver anden dag. Nogle gange lange ture, andre gange “kun” 1-2 km. Jeg kan mærke, at det gør en verden til forskel for ikke blot mit humør, men bestemt også for min knogleskørhed, min mobilitet og funktionalitet – og så er det smertelindrende! I sommeren 2023 gik jeg tre dagsstræk på hærvejen, og nød hvert sekund!
Jeg har startet en lille gågruppe i Aarhus, som hedder Just Walk med AnnBett (find den her på Facebook), hvor alle kan gå med – og det er gratis.
Tirsdag den 14. maj afholder jeg i samarbejde med Osteoporoseforeningen et pulswebinar med fokus på træning med puls for den knogleskøre krop. Du er inviteret – følg linket hér og tilmeld dig meget gerne.