Hybenboller
Når vi vågner om morgenen, har kroppen fastet i 8-12 timer. Den trænger til brændstof, så vi har energi til dagens gøremål og byggesten, så kroppen kan vedligeholdes.
Knoglerne har brug for byggesten i form af kalk (calcium), og derfor er det en god ide at starte dagen med en morgenmad rig på kalk. Hybenpulver, ylette og sesamfrø bidrager til et højt kalkindhold i disse boller. Klinisk diætist Kirsten Bønløkke giver her sine forslag.
Portionsstørrelse: 8 stk.
Ingredienser:
1 dl hybenpulver (ca. 40 g)
1 dl kogende vand
2 dl ylette
25 g gær
1 æg
1 tsk. sukker
1 tsk. salt
¾ dl solsikkekerner (ca. 40 g)
¾ dl knust, uafskallede sesamfrø (ca. 40 g), (knuses i blender eller morter)
2½ dl speltmel (ca. 150 g)
ca. 3¾ dl hvedemel (ca. 225 g)
Fremgangsmåde:
Pensling: sammenpisket æg
Pynt: sesamfrø
Bagetid: ca. 20 minutter ved 200º
Kom hybenpulver i en skål og hæld kogende vand over. Tilsæt ylette og rør det sammen med hybenpulveret. Rør gæren ud heri. Tilsæt de øvrige ingredienser med undtagelse af hvedemelet og rør dejen godt sammen. Tildæk skålen og lad blandingen trække i ca. ½ time.
Tilsæt cirka 150 g hvedemel og slå dejen godt sammen med en grydeske. Dejen skal være lidt klistret. Dæk skålen til og stil dejen til hævning et lunt sted i ca. 1 time.
Tag dejen ud på et meldrysset bord og ælt den godt igennem. Tilsæt evt. resten af melet. Dejen vil stadig virke lidt klistret. Del dejen i 8 stykker og form dem til boller med lidt mel på hænderne. Læg dem på en bageplade med bagepapir og lad dem efterhæve tildækket i cirka ½ time.
Pensl med æg, pynt med sesamfrø og bag bollerne midt i ovnen.