Osteoporoseforeningen medlem logo
Bliv medlem Medlem
Osteoporoseforeningen bidrag logo
Støt os Støt

”Alle patienter skal have adgang til DXA-scanninger, og der er brug for mere kapacitet”

Sådan siger landsformand i Osteoporoseforeningen, Linda Garlov, som reaktion på en række henvendelser til foreningen med personlige beretninger om ikke at kunne få en DXA-scanning.

– Flere steder i landet venter patienter i op mod et år for at få en kontrolscanning, eller deres henvisning bliver afvist af hospitalet. Det står klokkeklart for mig, at der er brug for langt mere DXA-kapacitet på landets sygehuse, siger Linda Garlov.

DXA-scanninger måler knoglevævets styrke og evne til at modstå brud, og de bruges både til diagnostik og indgår som en del af behandlingsforløbet for patienter med knogleskørhed.

Hospitalets begrundelse for at afvise en henvisning er ofte, at patienten har sagt nej tak til medicinsk behandling, og hensynet er, at der mangler kapacitet, altså DXA-scannere og personale til at scanne og læse resultatet af scanningen.

– Der skal være lige adgang for alle patienter til DXA-scanninger, både når diagnosen skal stilles og i løbet af behandlingsforløbet. For vi har alle brug for at få klarhed over vores knoglestatus og blive fulgt i vores forløb med helhedsorienterede dialoger med fagpersonale, så vi kan vurdere de næste skridt i vores liv med knogleskørhed, siger Linda Garlov.

Anerkend patienternes egen indsats
Linda Garlov understreger også, at de patienter, der henvender sig til foreningen, gør en stor indsats selv for at passe på deres knogler og forebygge knoglebrud.

– Uanset om vi vælger at sige ja tak til den medicinske behandling eller ej, har vi brug for at vide, om det, vi gør for vores knogler, virker. Ellers risikerer vi at miste motivationen for at spise en sund kost med tilstrækkelig kalk, tage D-vitamin og dyrke vægtbærende motion, siger hun.

Nogle gange er fravalget af medicin sket i samråd med den praktiserende læge, og andre initiativer er sat i stedet. Andre gange ophører patienter med at tage medicin, fx på grund af bivirkninger, eller fordi man ønsker at afsøge alternative muligheder. Mange fortæller, at de savner lydhørhed over for ønsket om at prøve andre veje end medicin, og at de gør alt, hvad de kan for at leve knoglesundt.

Linda Garlov efterspørger, at man i sundhedsvæsenet anerkender den indsats, patienterne selv gør, og at man tilbyder et godt behandlingsforløb til alle patienter, uanset om de er i medicinsk behandling eller ej.

– Her skal vi holde hensynet til patienten for øje, og som patientforening arbejder vi derfor for at få tilstrækkelig DXA-kapacitet, siger landsformanden.

Linda Garlov bakkes op af et flertal af Osteoporoseforeningens bestyrelse, der drøftede spørgsmålet på sit møde mandag d. 10. marts 2025.

FAKTA: Hvad er en DXA-scanning?
En DXA-skanning er en røntgenbaseret undersøgelse, der måler indholdet af kalk i knoglerne for at få en vurdering af deres styrke. Man måler sædvanligvis lænderyggen og hofteregionen, men man kan også måle på underarmen og på hele skelettet. Undersøgelsen kaldes også en BMD-måling (Bone Mineral Density). Jo mere kalk, der er i knoglerne, jo stærkere er de.

DXA-skanningen er også en mulighed for at finde ud af, om en behandling øger knoglevævets styrke og evne til at modstå brud. Det er derfor ikke nok at blive DXA-scannet i forbindelse med diagnosticeringen. Man bør scannes regelmæssigt, mens man er i behandling – som udgangspunkt cirka hvert 2.-3. år. DXA-skanning bruges også til at vurdere om patienter i behandling med bisfosfonater, typisk alendronat eller zoledronat kan holde pause med behandlingen.