Osteoporoseforeningen medlem logo
Bliv medlem Medlem
Osteoporoseforeningen bidrag logo
Støt os Støt

Osteoporoseforeningen vil forebygge knoglebrud med gratis grundkursus til sundhedsfaglige

Sundhedspersonalet i det nære sundhedsvæsen møder dagligt mennesker med osteoporose eller i risiko for sygdommen. Desværre viser flere undersøgelser, at mange i dag ikke har den tilstrækkelige viden til at kunne hjælpe borgerne. Derfor lancerer Osteoporoseforeningen nu et tværfagligt grundkursus med håb om derigennem at forebygge flere knoglebrud.

 

Kurset skal klæde sygeplejersker, SOSU’er, fysioterapeuter og ergoterapeuter i kommunerne på til at bidrage til udredning og til at give borgeren tryghed og motivation til at fastholde behandlingen.

”Alle dele af vores sundhedsvæsen skal have viden og redskaber til at reagere på risikofaktorer og sætte ind, før kaskaden af knoglebrud sætter i gang. Det er vores ambition. Derfor har vi prioriteret at få udviklet et e-læringskursus målrettet det sundheds- og plejepersonale, der hver dag møder rigtig mange mennesker med osteoporose eller i risiko for sygdommen”, fortæller Camilla Nissen Toftdal, sekretariatschef i Osteoporoseforeningen.

Det tværfaglige grundkursus er et e-læringskursus, der giver den grundlæggende viden om osteoporose og redskaber til at opdage sygdommen i tide og yde støtte til behandling. Alt sammen for at forebygge knoglebrud. Og det er en vigtig opgave, for hvert år er osteoporose skyld i mere end 43.000 knoglebrud, som påvirker det enkelte menneskes livskvalitet og funktionsevne og koster samfundet 11,6 mia. kr.

 

Det nære sundhedsvæsen har en vigtig rolle i at forebygge og forhindre forværring

Mange mennesker med osteoporose og risiko for knoglebrud har jævnlig kontakt til sundheds- og plejepersonale. Og det nære sundhedsvæsen vil få en endnu større rolle over for borgerne i takt med implementeringen af den kommende sundhedsreform og i takt med, at vi bliver flere ældre i Danmark og dermed også flere med osteoporose.

”Vi kan redde livskvalitet og førlighed hos mange, og vi kan spare meget store udgifter i vores fælles sundhedsvæsen, hvis vi finder osteoporose i tide, og hvis vi giver den rette hjælp og støtte til de patienter, der har behov. Her spiller personalet i det nære sundhedsvæsen en vigtig rolle. I dag bruger vi i stedet mange ressourcer på at reparere og rehabilitere efter brud på håndled, skulder, ryg og hofte, som kunne være undgået, hvis vi havde reageret i tide,” siger Camilla Nissen Toftdal.

 

Viden og samarbejde på tværs af sektorer og faggrupper

Det nye grundkursus er tværfagligt for at sikre et helhedsorienteret blik på borgeren og for at understøtte samarbejdet på tværs af faggrupper.

”Vi håber med kurset også at støtte det samarbejde, der er rundt om borgeren for at sikre det gode forløb. Så SOSU-assistenten ved, hvad hendes opgave er, og hvad fysioterapeuten og sygeplejersken gør. Det vil øge kvaliteten og sammenhængen,” siger Camilla Nissen Toftdal.

Det er eksperterne fra det tidligere Videnscenter for Knoglesundhed på Sjællands Universitetshospital i Køge, der har udviklet kurset på Osteoporoseforeningens initiativ, og foreningen har blandt andet bidraget i udviklingen med resultater fra patientundersøgelser.

”Med kurset er vi med til at flytte viden fra sekundærsektoren til det nære sundhedsvæsen, og jeg er glad for, at vi som civilsamfundsorganisation med afsæt i patienternes behov kan arbejde med på den vigtige ambition i den kommende sundhedsreform: at dele viden på tværs af sektorer og udnytte kompetencer på tværs af faggrupper.”, afslutter Camilla Nissen Toftdal.

 

Kurset bliver lanceret på den Internationale Osteoporosedag d. 20. oktober.

 

Fakta om kurset:

  • Kurset er målrettet sygeplejersker, SOSU’er, fysioterapeuter og ergoterapeuter i kommunerne
  • Kurset skal klæde personalet på til at bidrage til udredning og yde støtte til en god behandling og derigennem forebygge knoglebrud
  • Kurset er et e-læringskursusog tager ca. 2,5 time at gennemføre
  • Kurset er udviklet af eksperter i osteoporose fra Learn Osteoporosis
  • Kurset er gratis og tilgås på via dette link

 

 

Opdateret d. 22. oktober 2024