Landsformand i Osteoporoseforeningen Ulla Knappe er i dag i Avisen Danmark med budskabet om, at der er behov for en fælles national indsats, hvis vi skal den geografiske ulighed i sundhed for ramte af knogleskørhed til livs.
“20. august bragte Folkebladet Lemvig et interessant debatindlæg af Morten Flæng, S-medlem af Region Midtjylland. Han skriver blandt andet, at der er brug for handling, hvis vi vil ulighed i sundhed til livs – og han fremhæver, at personer med kort uddannelse har større risiko for at få kroniske sygdomme såsom knogleskørhed m.fl.
Taget i betragtning at knogleskørhed, også kendt som osteoporose, allerede er blandt Danmarks største folkesygdomme med op til 600.000 sygdomsramte, hvoraf op til 450.000 ikke ved det, så har vi ikke brug for, at social ulighed øger antallet af syge. Knogleskørhed kan nemlig forårsage smertefulde knoglebrud og livsinvaliderende rygsammenfald. Og så koster sygdommen samfundet milliarder af kroner om året.
På den baggrund ønsker Osteoporoseforeningen, at der prioriteres en national handlingsplan for knogleskørhed. Vi tror på, at sygdommen bedst bekæmpes med en fælles national indsats – til gavn for både individet og for samfundet.
Men hvilket sundhedssystem møder de danskere, som rammes af sygdommen? Hvad kan vi som samfund gøre for at hjælpe bedre før og under et sygdomsforløb? Og hvordan kan vi spare penge?”
Med disse linjer indleder landsformand Ulla Knappe sit debatindlæg, som er bragt i Avisen Danmark hos Jysk Fynske Medier den 3. september. Læs hele debatindlægget her.