Her kan du få indblik i ofte stillede spørgsmål til kæbekirurg Sanne Werner Møller Andersen og tandlæge Ole Thomas Marker.
Spørgsmål og svar
Det er normalt at have mere følsomme tænder i forskellige perioder af sit liv. Oplever du mundtørhed og mindre spyt som bivirkning til din medicin, kan det have betydning for din fornemmelse af sensibilitet i tænderne.
Du skal kontakte en privatpraktiserende kæbekirurg og få opereret tanden ud, hvis det er nødvendigt. Kæbekirurgen vil tage de rette forholdsregler for at undgå de meget sjældne komplikationer. Hvis du til gengæld har en infektion i eller omkring tanden, og ikke gør noget, så øger du risikoen for osteonekrose.
Ja. Din tandlæge skal bare følge op med de vanlige kontroller for at sikre den rette opheling.
Styrelsen for Patientsikkerhed anbefaler ikke, at almindelige tandlæger udfører operationer i mundhulen, hvis du har fået medicin i mere end fire år. Det kan være tandudtrækning, implantater og rodspidsoperation. Anbefalingen er lavet for at passe på patienterne. Studier viser nemlig, at risikoen for osteonekrose stiger efter fire år. Kæbekirurgen er specialiseret i at operere de komplicerede sager og er vant til at varetage eventuelle komplikationer med det samme, så patientens risiko for problemer minimeres.
Operationen foregår i lokal bedøvelse svarende til den, du får hos din egen tandlæge. Herefter laves en åbning ved tandkødet, og det skubbes til side for at få adgang til tanden og rødderne. I de fleste tilfælde skal tanden deles i flere dele med et bor, under påsprøjtning med saltvand. Når tanden er fjernet, skylles såret efter med saltvand, og tandkødet sys sammen. Trådene fjernes som oftest efter 7-14 dage, hvor der ligeledes foretages kontrol af heling. I de fleste tilfælde kontrolleres heling igen efter 4 uger.
Osteonekrose, kæbenekrose, ’død kæbe’ og ’smuldret kæbe’ er det samme. Det er en yderst sjælden komplikation, men når det sker, er det typisk i forbindelse med en operation i mundhulen. Det sker sjældent på grund af medicinen alene. Løse tænder er en bivirkning ved paradentose, som kommer på grund af en infektion i tandkødet.
Det er en anden slags medicin, som ikke har været beskrevet som risikofaktor for udvikling af osteonekrose.
I de sjældne tilfælde, hvor der opstår osteonekrose, behandles det på hospitaler i Aalborg, Aarhus, Odense, Esbjerg, Køge og København. Det foregår ved, at kirurgen skærer den døde del af knoglen væk. Når den del først er væk, kommer den ikke igen, og vi kan ikke bygge en ny knogle på. Den manglende knogle kan for nogle være ubetydelig, mens den for andre kan gøre det svært at sætte implantat eller protese ind. Det kan i sjældne tilfælde betyde besvær med at tygge og tale, asymmetri i ansigtet og ændrede følelser i huden, tandkødet og læberne.
Det er i bund og grund det samme. Definitionen på osteonekrose er, at knoglen er blottet i over otte uger. Det er det samme, som sker, når et sår ikke heler op otte uger efter operation.
Ja, med de rette forholdsregler. Har du fået medicin i mere end fire år, skal du have lavet implantatet hos en kæbekirurg. Om tandimplantat er den rette behandling for dig, vil altid bero på en individuel vurdering, helt ligesom hos patienter uden knogleskørhed. Tandlægen vil vurdere det i forhold til, hvor mange tænder du har tilbage at tygge med, om en bro eller en protese er en bedre løsning, hvordan din øvrige mundsundhed er, om du har paradontitis, og om du får anden medicin.
Nej, det forventer jeg ikke. Men du skal gå til de vanlige kontroller hos din tandlæge for at få det tjekket løbende.
Nej, det gør den ikke. Det er medicinen, som påvirker din kæbeknogle.
Prisen for tandpleje varierer efter behandler og behandlingen. Kun en almindelig tandudtrækning er en fast og aftalt pris med regionerne. Mens prisen for en operation i kæben er en fri pris og kan varierer meget. Det er en god ide at undersøge prisen, inden du går i gang med en behandling, få et overslag og sammenlign prisen med flere tandlæger og specialtandlæger.
Er du medlem af Sygesikringen Danmark, får du et tilskud, men det dækker ikke hele prisen. Får du tilstanden osteonekrose som er beskrevet her på siden, skal du henvises til sygehuset.
Det er rigtig godt, at du er opmærksom, for din medicin kan have indflydelse på din tandudtrækning. Det betyder dog ikke noget, at du har holdt pause og er begyndt med behandlingen igen. Din behandling binder sig nemlig kraftigt til knoglerne i årevis.
Alendronat har en meget lang halveringstid på 5-6 år. Så når vi fjerner din tand, skal vi gøre noget ekstra for at sikre, at du heler rigtigt. Det kan enten være din egen tandlæge eller en specialtandlæge, som fjerner tanden, så længe de ved, hvordan du skal behandles korrekt. Det, vi tandlæger vurderer, er, hvor mange ekstra ”risikofaktorer” du har, og hvis der er mange af dem, vil jeg anbefale, at det sker hos en specialtandlæge. Jeg vil derfor anbefale, at du taler med din egen tandlæge om din situation, så du får vejledning om, hvordan og hvem der skal fjerne netop din tand.